Zabíjačky odjakživa patřily ke koloritu venkova. Ne jinak tomu bylo na Valašsku. Dnes už zřídka objevíte čuníka ve chlívku, na ty skutečné valašské zabíjačky se už jen vzpomíná. Pro připomenutí atmosféry a chutí některých typických produktů jsme před dvěma lety a pak každý rok začátkem prosince zorganizovali akci Zabijačkový kotlík.
Zájemci si mohli zakoupit za symbolickou cenu polívku, vařené i pečené maso se zelím nebo jinými přílohami a s chlebem. V sobotu 9.12. tak bylo na terase u sálu kulturního domu už od rána rušno při přípravě a vaření nakoupeného vepřového masa a zelí. Přípravě šéfoval místostarosta pan Arnošt Horák, pomáhali mu především paní Ing. Ludmila Šmeidlerová, ing. Vladimír Divilek a pan Zdeněk Juřík. Vše vyvrcholilo zahájením prodeje v půl dvanácté. Protože bylo venku poměrně chladno, přišlo vhod i malé občerstvení ve formě svařeného vína, pro lepší trávení bylo k dispozici i sudové pivo, a samozřejmě také nealko. Nebyly citelné dlouhé řady jako v minulých letech, ale zřejmě i vlivem počasí se zájemci trousili postupně až téměř do 14,30 h, kdy byl prodej ukončen s konstatováním, že až na malé zbytky vařeného masa je vše vyprodáno. A jestli chutnalo ? To můžete dopovědět Vy, co jste okusili.
Ing. Miroslav Gargulák