Obec Ostrata

Foto: Koblížkové odpoledne pořádané v Ostratě je již dlouhá léta připomenutím blížících se Velikonoc.

Období zvané zde Končiny, jinde Fašank a nejčastěji jako Masopust, symbolizuje svátek hodování před vstupem do období 40 denního půstu, který začíná popeleční středou. Tolik Wikipedie.

Také v tomto roce, jak velí tradice, začal už v sobotu brzy ráno čilý ruch v prostorách zasedačky na obecním úřadě. To ženy a dívky celého věkového spektra z místní skupiny Červeného kříže začaly odměřovat a mísit těsto na koblížky, bavoráky a boží milosti. Postupně jak jednotlivé dávky „dozrávaly“, pak vznikaly polotovary, které ve finále získaly krásnou zlatavou barvu smažením v oleji. Pohled do místnosti připomínal perfektně fungující výrobní linku. Ono také udělat 28 dávek koblížků všeho druhu není žádná sranda. A v závěru při pohledu tu obrovskou zásobu bylo slyšet nesmělé pochybnosti o odpolední návštěvnosti a  reálnosti odbytu.

Napětí vyvrcholilo pár minut před 14. hodinou, když v sále to vypadalo na odpolední dýchánek ostratského Červeného kříže. V okamžiku bylo však rázem vše jinak. Procesí od Hvozdné bylo sem tam narušeno nějakým návštěvníkem z Ostraty, ale za chvíli byl sál téměř zaplněn. Ale důležitý byl výsledek. Ve 14,35 byly koblížky vyprodány a na řadu přišly chleby s tlačenkou, škvarkovou pomazánkou a světe div se – bramboráky. K tomu všemu dobré vínko nebo svařák, čaj, káva nebo pivo a zábava u stolů i ve stojících skupinkách. Zkrátka velmi příjemné odpoledne pro ty, co se zúčastnili. Zkuste to příště taky !