Obec Ostrata

Pouť sv. Anny 2018

Pro Ostratčany byl v minulosti svátek sv. Anny pomalu stejně významný jako hody nebo Vánoce. Většina obyvatel, malých i velkých, se spolu s rodinnými návštěvami v neděli dopoledne zúčastnila mše  a odpoledne se sešla na výletě, který pořádal sbor hasičů.

Ta první část, účast na mši, nyní u místní kapličky, je stále neodmyslitelnou součástí oslavy a účast je velmi dobrá. Ale o účast na zábavě zájem zůstává jen velmi malý. Kdo ví, jak lidi přimět k účasti, poraďte.

Letos oslavy začaly v sobotu právě zábavou a přes velmi příznivé počasí se zúčastnilo jen asi 80 hostů. Kapela se snažila, a nutno říci úspěšně, o vytvoření té správně nálady. V programu zaujala i hodnotná tombola. Hasiči připravili obvyklou nabídku jídla a občerstvení. Ukončení akce až kolem 2. hodiny ranní svědčí o tom, že se přítomným zábava líbila.

V neděli ráno o půl deváté se ozvaly první tóny dechovky, která provázela průvod novokněze Pavla Barbořáka a jeho družiny ministrantů s početnou skupinou ostratských dobrovolných hasičů a pár občanů Ostraty od obecního úřadu ke kapličce. Tam se připojili k čekajícím občanům, farníkům a mše mohla začít. Hudební doprovod při mši poskytli dechová kapela a varhaník pan Přívara se scholou ze Hvozdné. Po obřadu následovalo krátké představení osoby otce Pavla, který je rodákem z blízké Trnavy a kněžství studoval v Polsku. Vysvěcen na kněze byl letos v červnu. Pak otec Pavel vyzval přítomné, aby ve čtyřstupu přistupovali před kapličku, kde jim udělil novokněžské požehnání. Následoval zase průvod, tentokrát zpět k obecnímu úřadu. Vhod přišlo i malé občerstvení s vlčnovskými vdolečky.

Miroslav Gargulák, starosta