Obec Ostrata

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše o putovní pohár starosty obce Ostrata 3.ročník

Vážení spoluobčané,

připravili jsme soutěž pro všechny, kteří rádi vaří guláš, a to zejména v kotlíku na ohni. Toto soutěžní klání se uskuteční v sobotu 9.9.2023. Do této soutěže se může přihlásit kdokoliv z naší obce, ale i mimo bydlící zájemci.

Pravidla soutěže:

 Z organizačních důvodů byl maximální počet týmu stanoven na 12. V každém týmu musí být minimálně 2 soutěžící.

Podmínkou soutěže je uvařit minimálně 30 porcí guláše – 0,2l.

V letošním roce dochází k určitým změnám. Hlavní změnou je, že si sami volíte výběr masa. Hovězí, vepřové, zvěřina, kuřecí apod., výběr je čistě na vás. Do soutěže není povoleno vařit pouze Segedínský guláš. To znamená, že letošní vaření guláše je, co se týká ingrediencí, celé v režii účastníků, včetně pečiva. Po skončení soutěže a odevzdání vzorků porotě, může každý účastník začít s prodejem svého guláše návštěvníkům soutěže. Doporučujeme prodej velké porce ( 0,2l šťávy, 2 ks masa ) za 60,- kč a malé porce ( 0,1l šťávy, 1 ks masa ) za 30,- kč. Drobné na vrácení hotovosti si zajišťuje účastník sám.

Nástroje a pomůcky dle vlastního uvážení ( nože, prkénka a jiné kuchyňské nádobí ). Je nutná vlastní naběračka na guláš.

Začátek soutěže je stanoven na 10.00 hodin. Každý tým si připraví ohniště. Kotlíky na vaření si každý účastník zajišťuje sám, dřevo a pracovní stoly pro přípravu připraví pořadatel. K přípravě guláše mohou být použity jen ty kotlíky, pod kterými je možné topit pouze dřevem, jiné topivo není povoleno.

Zapálení ohňů pod kotlíky je možné nejdříve v 11.00 hodin.

Nejpozději v 17.00 hodin musí mít týmy dovařeno. Poté budou odebrány vzorky pro odbornou porotu. Zahájení degustace diváků od 17.30 hodin.

Pořadatel zajišťuje misky pro výdej guláše, příbory, dřevo na topení. Místo konání Výletiště Ostrata.

Umístnění na 1-3 místě obdrží finanční dary.

  1. Místo 2000,-
  2. Místo 1000,-
  3. Místo   500,-

Hodnotí se: chuť pokrmu, barva, vůně.

Každý tým si může připravit stánek, kterým osloví porotu a diváky. Může být použit stan ( max. 3x3m), deštník apod. Je možné připravit pro diváky drobné občerstvení, dle vašich nápadů ( bábovka, vdolečky, chleba s paštikou apod. ). Výzdoba a stylové oblečení výhodou. Vaší kreativitě se meze nekladou. Nejlíp vyzdobený stánek s obsluhou bude odměněn věcnou cenou.

Po celý den zajištěno bohaté občerstvení.

Přihlášky zasílejte do 4.9.2023 na mail obec@ostrata.cz , nebo osobně na obecním úřadě.                                                                                                                                                                                  

Těšíme se na vaši účast